Vaječná rýže nebo tarhoňa
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 1 velká cibule
- sádlo nebo máslo
- 150 g uzeného masa nebo zauzené šunky
- cca 400 g vařené rýže nebo tarhoni
- 5 rozšlehaných vajec
- sůl
- pepř mletý
- Dle chuti můžeme přidat:
- česnek
- posekané bylinky
- mletá paprika, drcený kmín
- tvrdý sýr na kostičky pokrájený (uzený, Gouda...)
Postup Vaječná rýže nebo tarhoňa
Postup přípravy receptu
-
Na plnější lžíci sádla nebo másla osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Poté přisypeme na kostičky pokrájené uzené nebo šunku. Dle chuti opepříme, případně dle chuti dokořeníme nebo přidáme drcený česnek, bylinky (tymián...) a ještě krátce smažíme.
Uvařenou rýži / tarhoňu přisypeme do připravené směsi, necháme prohřát a vlijeme mírně osolená vejce, která necháme v rýži srazit / ztuhnout. Pokud chceme, můžeme do horké směsi v této fázi přidat hrst pokrájeného sýru, který teplem povolí. Dle chuti osolíme nebo opepříme a můžeme podávat.
Na talířích můžeme dozdobit posekanou pažitkou nebo petrželkou a podáváme s čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.