Svíčková omáčka s hovězím masem
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 kg hovězího masa
- kousek špíčku
- 4 ks velké mrkve
- 1/2 celeru
- 1 ks velké cibule
- 4 ks kořenové petržele
- kousek másla
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 4 ks bobkového listu
- 1 smetana 33%
- citrón, cukr, sůl a pepř mletý na dochucení
Postup Svíčková omáčka s hovězím masem
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso očistím, prošpikuji, osolím, opepřím a nechám smažit na oleji v hrnci (který se dá dát i do trouby), aby se zatáhlo. Až maso bude zatažené, vyndám ho z hrnce a místo masa dám do hrnce nastrouhanou kořenovou zeleninu. Zeleninu zlehka osmažím na másle a přidám zpět maso, zaliji vařicí vodou (aby bylo maso ponořené), přidám koření (nové koření, pepř a bobkový list) a nechám projít varem.
Až projde směs varem, odstavím hrnec do chladu na 1-2 dny (čím déle se maso odleží, tím je lepší). Pokud ovšem nechcete nechávat maso odležet, dejte ho rovnou péct na 180 stupňů. Maso je hotové za cca 4-5 hodin, záleží na masu.
Až bude maso upečené doměkka, tak ho vyndám z hrnce společně s kořením. Zeleninu rozmixuji, dokud z ní nebude hladká omáčka. Pokud je omáčka hustá, přidáme smetanu, pokud řídká, přidáme teplou smetanu smíchanou s moukou. Dochutíme citrónem, solí a cukrem. Podávám se šlehačkou a brusinkami.