Hrachová polévka s klobásou (žlutý hrách)

Recepty, Polévky

Suroviny

500 g žlutého hrachu v sáčku (loupaný půlený)
200 g libovější anglické slaniny
2 střední cibule
3 stroužky česneku
1 uherská klobása (nebo jiná)
1 střední mrkev
3 bobkové listy
2 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
3 lžíce oleje (nebo malá kostička sádla)
1 kostka zeleninového bujónu
případně krutony či něco jiného na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a na střední teplotě restujeme do zesklovatění.

  2. Přidáme na kostičky nakrájené ingredience - anglickou, česnek, klobásu a chvíli opékáme.

  3. Dáme si bokem 2/3 vzniklé směsi (kterou přidáme až skoro na závěr... po mixáži).

  4. Někdo může před dalším krokem jemně zaprášit maďarskou paprikou. Ale jen na chvíli, aby nezhořkla a poté zalít 1,5 l vývaru nebo vodou s rozpuštěnou kostkou zeleninového bujónu.

  5. Po zalití vývarem přidáme propláchnutý hrách, bobkové listy, nové koření, černý pepř, nakrájenou mrkev, bazalku, dosolíme dle nátury... a vaříme až do změknutí hrachu.

  6. Vyjmeme bobkové listy, kuličky nového koření, kuličky černého pepře (které najdeme).

  7. Vše co nám zbylo v hrnci, rozmixujeme ponorným mixérem... až na kost... pardon: na krém !:)

  8. Přidáme odloženou směs (klobásy, anglickou, česnek, cibuli) a jemně povaříme dohromady.

  9. Před podáváním můžeme dozdobit dle rodinného mravu. (krutony/chřest/opečený rohlík nebo chleba/...)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!