Svíčková na smetaně podle šéfkuchaře Friče
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 kg hovězí svíčkové (falešné i zadní stačí)
- 100 g špeku
- 100g sádla
- 125 g másla
- kořenová zelenina (1 mrkev, půl celeru,1 petržel)
- 2 cibule
- 1 jablko (ne moc sladké)
- (divoké koření)
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého černého pepře
- 100 g krupicového cukru
- 150 ml octa
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 150 ml bílého vína
- masový vývar
- 80 g hladké mouky
- 250 ml čerstvé smetany
- sůl
- pepř
- 1,5 citronu
Postup Svíčková na smetaně podle šéfkuchaře Friče
Postup přípravy receptu
-
Maso našpikujeme – nožem uděláme do masa na několika místech po obou stranách zářezy, do nichž vetkneme špalíčky špeku (zbytek přidáme do základu) a osolíme, opepříme.
Připravíme si základ omáčky: V kastrole rozpustíme sádlo s máslem v poměru 1:1, vložíme nastrouhanou zeleninu a osmažíme dozlatova, teprve potom přidáme cibuli a opět orestujeme.
Do základu ještě dáme zkaramelizovat na kostky nakrájená jablka, přidáme cukr, hořčici a divoké koření svázané do plátýnka, přilijeme ocet a necháme ho odvařit. Když se ocet odpaří a základ krásně zkaramelizuje, vložíme do něj maso.
Podlijeme vínem a zalijeme vývarem (použila jsem masox) tak, aby bylo maso téměř ponořené, a necháme dusit, dokud nezměkne. Pak ho vyjmeme z omáčky i s kořením.
Omáčku zahustíme jíškou, rozmixujeme a ještě povaříme.
Nakonec ji zjemníme smetanou, dochutíme citronovou šťávou, přidáme kousek másla, znovu rozmixujeme a ještě propasírujeme.