Švestkový koláč s bílkovou mřížkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Drobenka:
420 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
200 g másla
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
6 žloutků
Náplň:
800 g půlených čerstvých švestek
1 vanilkový cukr
mletá skořice
Bezé pěna:
6 bílků
200 g moučkového cukru
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, cukrů, měkkého másla, prášku do pečiva a žloutků vytvoříme drobenku.

  2. Z vypracované drobenky odebereme dvě lžíce na dohotovení, zbylé množství rovnoměrně rozprostřeme na plech (34 x 42 cm) vyložený pečícím papírem. Na drobenku poskládáme švestky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí.

  3. Bezé pěnu si připravím tak, že bílky vyšleháme s cukrem na tuhou lesklou pěnu. Dáme do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou a na švestky vytvoříme mřížku. Povrch posypeme odebranou drobenkou.

  4. Takto připravený koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C a po 20 minutách snížíme teplotu na 160°C. Dopečeme asi 35 minut. Vychladlý lehce poprášíme moučkovým cukrem. Zcela vychladlý krájíme na řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!