Švestkový dort (řez) se smetanovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
3 vejce
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
60 ml oleje
60 ml vlažné vody
180 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
Švestková náplň:
900 g švestek bez pecek
cca 4 lžíce cukru krupice (dle sladkosti švestek)
2 vanilkové pudinky
1-2 lžičky skořice
1 dl studené vody
citronová kůra dle chuti, není nutná
Dále:
400 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
2 lžíce moučkového cukru
200 g měkkého tvarohu nebo tučné zakysané smetany
skořicový cukr nebo skořice

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru cca 32 cm nebo do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby na 180 a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme zchladnout.

  2. Omyté vypeckované švestky pokrájíme na menší kusy a dáme do kastrolu. Přisypeme cukr dle chuti, skořici a pokud chceme a máme rádi, tak i čerstvě nastrouhanou citronovou kůru. Pomalu zahříváme, aby začaly švestky pouštět vlastní šťávu, ve které je krátce podusíme pod poklicí. Pak do nich vlijeme za stálého míchání ve vodě rozmíchané pudinky a provaříme dle návodu.

  3. Na korpus (klidně ještě vlahý) nalijeme švestkovou náplň, zarovnáme a necháme zcela zchladnout. Pokud chceme, můžeme před nanesením švestkové náplně korpus pokapat rumem nebo likérem.

  4. Smetany vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuha, poté zašleháme tvaroh nebo zakysanou smetanu, krém naneseme na zchladlou švestkovou náplň, uhladíme, posypeme skořicovým cukrem (případně jen skořicí) a dáme do chladna proležet, nejlépe přes noc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!