Švestkový dort (řez) se smetanovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 3 vejce
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 60 ml oleje
- 60 ml vlažné vody
- 180 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Švestková náplň:
- 900 g švestek bez pecek
- cca 4 lžíce cukru krupice (dle sladkosti švestek)
- 2 vanilkové pudinky
- 1-2 lžičky skořice
- 1 dl studené vody
- citronová kůra dle chuti, není nutná
- Dále:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 200 g měkkého tvarohu nebo tučné zakysané smetany
- skořicový cukr nebo skořice
Postup Švestkový dort (řez) se smetanovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru cca 32 cm nebo do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby na 180 a pečeme dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme zchladnout.
Omyté vypeckované švestky pokrájíme na menší kusy a dáme do kastrolu. Přisypeme cukr dle chuti, skořici a pokud chceme a máme rádi, tak i čerstvě nastrouhanou citronovou kůru. Pomalu zahříváme, aby začaly švestky pouštět vlastní šťávu, ve které je krátce podusíme pod poklicí. Pak do nich vlijeme za stálého míchání ve vodě rozmíchané pudinky a provaříme dle návodu.
Na korpus (klidně ještě vlahý) nalijeme švestkovou náplň, zarovnáme a necháme zcela zchladnout. Pokud chceme, můžeme před nanesením švestkové náplně korpus pokapat rumem nebo likérem.
Smetany vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuha, poté zašleháme tvaroh nebo zakysanou smetanu, krém naneseme na zchladlou švestkovou náplň, uhladíme, posypeme skořicovým cukrem (případně jen skořicí) a dáme do chladna proležet, nejlépe přes noc.