Risotto s grilovanými ředkvičkami a pancettou

Recepty, Ostatní

Suroviny

300-350 g rýže na risotto (Arborio, Vialone Nano)
150-200 g pancetty (u nás v městě se špatně shání, koupila jsem prosciutto crudo)
2 svazky ředkviček
1 střední šalotka
1,5 dl bílého suchého vína
dobrý domácí vývar - zeleninový nebo kuřecí
olivový olej
sůl
petrželka nebo výhonky řeřichy (řeřicha nestihla naklíčit, ale byla by tam určitě moc dobrá)
strouhaný sýr Pecorino
kousek másla

Postup přípravy receptu

  1. Omyté ředkviky rozkrájíme na sousta, promícháme s trochou oleje a grilujeme třeba na grilovací pánvi, až chytí barvu, neměly by být úplně měkké.

  2. Slaninu opékáme dokřupava, pak rozlámeme.

  3. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku, přidáme suchou nepropláchnutou rýži, mícháme, až zesklovatí. Kdo má rád, zalije bílým vínem, nechá odpařit.

  4. Postupně po jednotlivých naběračkách přiléváme horký vývar, promícháme a necháme vsáknout. Takto vaříme, dokud není rýže téměř měkká (al dente), nesmí být suchá, ale krémová a šťavnatá.

  5. Do hotové rýže vmícháme ředkvičky, bylinky, máslo a část sýra, promícháme a na závěr vmícháme většinu z dokřupava upečené slaniny.

  6. Zbytkem slaniny a sýra posypeme porce na talíři.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!