Švestková dobrota se skořicí - džem

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 kg čerstvých švestek
100 g sušených švestek
500 g cukru (použila jsem třtinový)
1/2 balíčku kyseliny citronové (20g sáček)
1 balíček skořicového cukru
1 balíček Gelfix Extra 2:1 Dr.Oetker

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce vložíme na drobné kousky nakrájené čerstvé i sušené švestky. Přidáme kyselinu citronovou a Gelfix Extra, rozmíchaný se 2 lžícemi cukru. Promícháváme a asi 1 minutu povaříme. Přidáme zbytek cukru a skořicový cukr, přivedeme k varu a za stálého míchání provaříme 5 – 7 min.

  2. Provedeme zkoušku tuhosti – na talířek kápneme trochu džemu a pokud po vychladnutí není tuhý, přidáme ještě rovnou lžičku kyseliny citronové a promícháme.

  3. Naplněné uzavřené skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme takto 5 min. stát na víčku. Potom obrátíme a máme hotovo. Kyselinu citronovou lze vypustit, nebo nahradit citronovou šťávou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!