Švestková dobrota se skořicí - džem
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1 kg čerstvých švestek
- 100 g sušených švestek
- 500 g cukru (použila jsem třtinový)
- 1/2 balíčku kyseliny citronové (20g sáček)
- 1 balíček skořicového cukru
- 1 balíček Gelfix Extra 2:1 Dr.Oetker
Postup Švestková dobrota se skořicí - džem
Postup přípravy receptu
-
Do velkého hrnce vložíme na drobné kousky nakrájené čerstvé i sušené švestky. Přidáme kyselinu citronovou a Gelfix Extra, rozmíchaný se 2 lžícemi cukru. Promícháváme a asi 1 minutu povaříme. Přidáme zbytek cukru a skořicový cukr, přivedeme k varu a za stálého míchání provaříme 5 – 7 min.
Provedeme zkoušku tuhosti – na talířek kápneme trochu džemu a pokud po vychladnutí není tuhý, přidáme ještě rovnou lžičku kyseliny citronové a promícháme.
Naplněné uzavřené skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme takto 5 min. stát na víčku. Potom obrátíme a máme hotovo. Kyselinu citronovou lze vypustit, nebo nahradit citronovou šťávou.