Švestková žemlovka

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

cca 500 g vypeckovaných švestek
cca 250 g starší vánočka nebo bochánek, případně housky, veka...
250-300 ml mléka
2-3 vejce, dle velikosti
skořice
cukr
rum
25 g rozpuštěného másla

Postup přípravy receptu

  1. Pečivo pokrájíme na slabší plátky, švestky přepůlíme a vypeckujeme, pokud máme švestky velké, je lepší pokrájet je na menší kousky.

  2. Žloutky vyšleháme v misce s troškou cukru a vmícháme mléko. V mléce svižně (aby se příliš nenacucaly) namáčíme plátky pečiva a vyskládáme s nimi dno zapékací mísy nebo dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem nebo vymazali máslem, plátky ještě pokapeme maličko rumem. Na plátky nandáme polovinu švestek, ochutíme skořicí a případně i cukrem (dle sladkosti švestek). Švestky poklademe opět plátky pečiva protaženého v mléce, pokapeme rumem, posypeme zbylými švestkami, opět dochutíme skořicí a cukrem. Pak na švestky nasypeme drobenku ze zbylého pečiva, lehce pokapeme rumem (nebo mlékem) a rozpuštěným máslem.

  3. Zaklopíme alobalem, vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme cca 35-40 minut, pak alobal sundáme a nandáme sníh vyšlehaný z bílků, který jsme ochutili cukrem a skořicí a dopečeme dozlatova.

  4. Po vyndání z trouby necháme krátce odstát, pak pokrájíme a podáváme. Podávat můžeme s kopečkem zakysané smetany nebo pokud jsme během přípravy nedoslazovali, můžeme posypat moučkovým cukrem. Zemlbába/žemlovka je výborná i po zchladnutí, já ji tak mám dokonce i radši, chutná mi často víc než ovocné koláče a dorty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!