Plněná vepřová sekaná
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1200 g mleté vepřové plece
- 200 g tence nakrájeného Inoveckého salámu nebo jiné uzeniny
- 210 g 33% smetany ke šlehání (1 kelímek)
- 1 svazek lahůdkové cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce majoránky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky celého kmínu
- 1 masitá paprika
- pepř
- sůl
- Dále:
- 1 lžíce oleje
- 1 plátek másla cca 1 cm silný
- 1 bílek na potření
- 2 kusy potravinové fólie jako podložka na zavinutí
- pekáč o rozměru 35x20x7 cm
Postup Plněná vepřová sekaná
Postup přípravy receptu
-
Do mísy s mletým masem přidáme sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a prolisované stroužky česneku. Zalijeme smetanou, vše důkladně nejlépe rukama promícháme a necháme alespoň 2 hodiny v lednici uležet (já nechávám přes noc).
Poté do masové směsi přidáme drobně nakrájenou bílou část lahůdkové cibule a opět promícháme.
Troubu zapneme na 170°C.
Směs rozdělíme na dva stejně velké díly. Na pracovní plochu položíme potravinovou fólii a na ni dáme první díl masové směsi. Tu pomocí navlhčených rukou rovnoměrně rozprostřeme do obdélníkového tvaru na cca 2 cm výšku.
Celý plát posypeme polovinou drobně nakrájené zelené nati z lahůdkové cibule. Poklademe polovinou nakrájeného salámu (kolečka neklademe až ke konci plátu) a poklademe i proužky papriky.
Pomocí fólie opatrně svinujeme a zlehka utlačujeme masovou směs do rolády. Z fólie roládu překlopíme do pekáče na jehož dno jsme dali lžíci oleje a zhruba 200 ml vody.
Na pracovní plochu dáme druhou potravinovou fólii a stejným postupem zhotovíme druhou roládu.
Rolády v pekáči potřeme bílkem rozšlehaným vidličkou, zlehka je osolíme a posypeme celým kmínem. Vložíme do trouby, stupně ubereme na 160°C a pečeme cca 110 minut. Po půl hodině občas během dalšího pečení přelijeme vypečenou šťávou.
Upečené rolády odložíme stranou. Výpek slijeme do kastrůlku, přidáme plátek másla a silným varem zredukujeme na hustší konzistenci.
Část sekané podáváme jako hlavní chod s vařeným bramborem, část jako studené pohoštění s čerstvým chlebem.