Sváteční dvoubarevný dort s karamelovým krémem a broskvemi
Recepty, DortySuroviny
- Světlý korpus:
- 3 vejce
- 4 PL vlažné vody
- 160 g krupicového cukru
- 180 g polohrubé mouky
- 1 ČL jedlé sody
- + 1 malý broskvový kompot
- + sádlo na vymazání formy
- Na tmavý korpus:
- 4 vejce
- špetka soli
- 120 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 4 PL oleje
- 8-10 g kakaa (nebo instantní kávy)
- + sádlo na vymazání formy
- Na krém:
- 1 karamelové Salko
- 125 g másla
- 1 měkký tvaroh (250 g)
- Na dozdobení:
- 1 šlehačka v prášku od dr. Oetkera
- + čokoláda
Postup Sváteční dvoubarevný dort s karamelovým krémem a broskvemi
Postup přípravy receptu
-
Na světlý korpus: Ušleháme celá vejce s vodou a cukrem a vmícháme zlehka mouku se sodou. Vše nalijeme do dortové vymazané formy a poklademe okapanými pokrájenými broskvemi. Pečeme asi 20-25 minut na 160 -180 stupňů (pečeme podle druhu trouby). Kontrolujeme špejlí. Necháme vychladnout. Uvolníme z formy a necháme ho vcelku, jen ho lehce potřeme džemem (meruňkový nebo rybízový).
Na tmavý korpus: Ušleháme z bílků pevný sníh, pak opatrně přidáme olej, žloutky a nakonec vmícháme mouku s kakaem (nebo s instantní kávou). Těsto rozetřeme do dortové vymazané formy a pečeme na 180 stupňů asi 45 minut. Necháme vychladnout.
Tmavý korpus vyjmeme z formy a vodorovně přepůlíme.
Mezitím si připravíme krém z karamelového Salka. Ke změklému máslu pak zašleháváme postupně karamelové Salko (pokojové teploty), vše vyšleháme do jemného, hladkého krému a pak zlehka vmícháme měkký tvaroh a zamícháme.
Spodní tmavý plát potřeme karamelovým krémem a přiklopíme vrchní částí tmavého korpusu. Takto potřený tmavý korpus položíme na světlý korpus s ovocem, který jsme předtím potřeli džemem a lehce oba korpusy k sobě zatlačíme.
Celý dvoubarevný dort potřeme zbývajícím karamelovým krémem, dozdobíme ušlehanou šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou. Dáme do chladu asi na 2 hodiny a podáváme.