Chleba z ovocné fermentované vody

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1. krmení:
110 g fermentované vody
90 g žitné celozrnné mouky
- promíchat a nechat cca 3,5 hodiny v teple kvasit
2.krmení:
100 g fermentované vody
90 g žitné celozrnné mouky
Dále do těsta:
120 g vody
350 g pšeničné chlebové mouky
2 rovné lžičky soli
drcený kmín

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme 110 g fermentované vody a 90 g žitné celozrnné mouky a této směsi necháme v teple zdvojnásobit objem. U nás to trvalo 3,5-4 hodiny. K vykvašené směsi při 2.krmení přidáme dalších 100 g fermentované vody a 90 g žitné celozrnné mouky, dobře rozmícháme a po vykvašení (cca 5-8 hodin, podle okolního tepla) vše použijeme na zadělání těsta na chleba.

  2. K tomuto dvakrát krmenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi 2 hodiny kynout.

  3. Z nakynutého těsta na moukou posypaném stole vytvarujeme bochník, který necháme v pomoučené ošatce vykynout (cca 3 hodiny). Poté upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/45 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!