Chleba z ovocné fermentované vody
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1. krmení:
- 110 g fermentované vody
- 90 g žitné celozrnné mouky
- - promíchat a nechat cca 3,5 hodiny v teple kvasit
- 2.krmení:
- 100 g fermentované vody
- 90 g žitné celozrnné mouky
- Dále do těsta:
- 120 g vody
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 2 rovné lžičky soli
- drcený kmín
Postup Chleba z ovocné fermentované vody
Postup přípravy receptu
-
Smícháme 110 g fermentované vody a 90 g žitné celozrnné mouky a této směsi necháme v teple zdvojnásobit objem. U nás to trvalo 3,5-4 hodiny. K vykvašené směsi při 2.krmení přidáme dalších 100 g fermentované vody a 90 g žitné celozrnné mouky, dobře rozmícháme a po vykvašení (cca 5-8 hodin, podle okolního tepla) vše použijeme na zadělání těsta na chleba.
K tomuto dvakrát krmenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi 2 hodiny kynout.
Z nakynutého těsta na moukou posypaném stole vytvarujeme bochník, který necháme v pomoučené ošatce vykynout (cca 3 hodiny). Poté upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/45 minut).