Cuketový chleba bez hnětení
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 3 hrnky hladké mouky
- 300 g cukety nastrouhané nahrubo
- 2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička octu
- 3/4-1 hrnek vlažné vody
- sáček sušeného droždí
- hrst sušené smažené cibule
- hrst slunečnicových semínek
- ---
- kmín
- dýňová semínka
Postup Cuketový chleba bez hnětení
Postup přípravy receptu
-
Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme cuketu a vodu. Záleží na vodnatosti cukety, tak vody dejte na začátku méně a nechte asi deset minut stát. Pak promíchejte a pokud je třeba, dolijte vodu. Těsto by nemělo být husté, ale ani moc řídké. Poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme 10-12 hodin kynout.
Před pečením těsto promícháme a vyklopíme na pomoučený vál. Stěrkou rozetřeme a strany přehneme jako obálku. Takto necháme těsto přikryté ještě asi dvacet minut kynout. Mezitím vyhřejeme troubu na 220 stupňů, do které dáme pekáč i s víkem nahřát. Po dvaceti minutách pekáč opatrně vytáhneme a těsto přendáme do pekáče.
.Posypeme vybranými semínky, pekáč přikryjeme a pečeme asi dvacet minut a poté teplotu stáhneme na 190 stupňů a dopečeme dozlatova, dalších asi 25-30 minut. Před koncem pokličku sundáme. Horký chleba necháme chvíli stydnout, pak přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnout.