Cuketový chleba bez hnětení

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

3 hrnky hladké mouky
300 g cukety nastrouhané nahrubo
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
1 lžička octu
3/4-1 hrnek vlažné vody
sáček sušeného droždí
hrst sušené smažené cibule
hrst slunečnicových semínek
---
kmín
dýňová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme cuketu a vodu. Záleží na vodnatosti cukety, tak vody dejte na začátku méně a nechte asi deset minut stát. Pak promíchejte a pokud je třeba, dolijte vodu. Těsto by nemělo být husté, ale ani moc řídké. Poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme 10-12 hodin kynout.

  2. Před pečením těsto promícháme a vyklopíme na pomoučený vál. Stěrkou rozetřeme a strany přehneme jako obálku. Takto necháme těsto přikryté ještě asi dvacet minut kynout. Mezitím vyhřejeme troubu na 220 stupňů, do které dáme pekáč i s víkem nahřát. Po dvaceti minutách pekáč opatrně vytáhneme a těsto přendáme do pekáče.

  3. .Posypeme vybranými semínky, pekáč přikryjeme a pečeme asi dvacet minut a poté teplotu stáhneme na 190 stupňů a dopečeme dozlatova, dalších asi 25-30 minut. Před koncem pokličku sundáme. Horký chleba necháme chvíli stydnout, pak přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!