Šneky se skořicí a mandlovými lupínky

Recepty, Moučníky

Suroviny

50 g kefíru
150 g vody
1 žloutek
70 měkkého másla
440 g hladké mouky
70 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
18 g čerstvého droždí
Na náplň a posyp:
mletá skořice, cukr
vanilkový cukr, skořice, rozinky
nebo vanilkový cukr, sekané ořechy
bílek na potření
mandlové lupínky na posyp před pečením

Postup přípravy receptu

  1. Z odvážených surovin vezmeme trochu vody a mouky, lžíci cukru, všechno droždí a zaděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.

  2. Přidáme zbytek surovin a vymísíme příjemně měkké, hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto vytáhneme z mísy na vál, propracujeme a vyválime z něj užší obdélník (pokud je potřeba, lehce podsypneme moukou). Obdélník těsta posypeme jednou z náplní, přejedeme válečkem, aby se lépe na těsto přichytila a svineme do užšího závinu. Ten pak ostrým nožem pokrájíme na řezy asi 3-4 cm široké, které uložíme na plech s pečícím papírem (fólií) řeznou plochou dolů.

  4. Šneky necháme nakynout, potřeme rozšlehaným zbylým bílkem, sypeme plátky mandlí a v rozehřáté troubě upečeme (180-190°C/ asi 18-20 minut). Vychladlé pak naskládáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem a můžeme nabízet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!