Šneky se skořicí a mandlovými lupínky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 50 g kefíru
- 150 g vody
- 1 žloutek
- 70 měkkého másla
- 440 g hladké mouky
- 70 g cukru
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 18 g čerstvého droždí
- Na náplň a posyp:
- mletá skořice, cukr
- vanilkový cukr, skořice, rozinky
- nebo vanilkový cukr, sekané ořechy
- bílek na potření
- mandlové lupínky na posyp před pečením
Postup Šneky se skořicí a mandlovými lupínky
Postup přípravy receptu
-
Z odvážených surovin vezmeme trochu vody a mouky, lžíci cukru, všechno droždí a zaděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a vymísíme příjemně měkké, hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vytáhneme z mísy na vál, propracujeme a vyválime z něj užší obdélník (pokud je potřeba, lehce podsypneme moukou). Obdélník těsta posypeme jednou z náplní, přejedeme válečkem, aby se lépe na těsto přichytila a svineme do užšího závinu. Ten pak ostrým nožem pokrájíme na řezy asi 3-4 cm široké, které uložíme na plech s pečícím papírem (fólií) řeznou plochou dolů.
Šneky necháme nakynout, potřeme rozšlehaným zbylým bílkem, sypeme plátky mandlí a v rozehřáté troubě upečeme (180-190°C/ asi 18-20 minut). Vychladlé pak naskládáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem a můžeme nabízet.