Svatební vdolečky (koláčky)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 8 žloutků
- 10 dkg cukru moučka
- 10 dkg cukru krupice
- 45 dkg másla
- 1/2 litru mléka
- 10 dkg droždí
- 2 hrsti hladké mouky
- 1,5 hrsti cukru moučka
- 1/2 másla
Postup Svatební vdolečky (koláčky)
Postup přípravy receptu
-
Do teplého mléka dáme 10dkg cukru krupice a k tomu rozdrobíme 10dkg droždí. Přikryjeme hrnec pokličkou a necháme vzejít kvásek (asi půl hodiny).
V dalším hrnci si rozšleháme změklé máslo, žloutky a 10dkg moučkového cukru. Vyšlehanou směs přidáme k vzejitému kvásku, přidáme mouku a vypracujeme těsto.
Potom necháme těsto dalších 30-40 minut kynout.
Po vykynutí těsto přemícháme a následně tvoříme koláčky.
Nejdříve si lžící vyhazujeme kousky těsta a tvočíme z nich placičky.
Každý kousek naplníme náplní podle chuti, potom těsto s nápní zabalíme.
Vzniklý koláček omočíme v rozšlehaném vajíčku a následně v drobence, kterou si vytvoříme smícháním 2 hrstí hladké mouky, hrstí a půl cukru moučka a půlkou másla.
Hotové koláčky dáváme na sádlem vymazaný plech a pečeme na 200°C asi 15 minut.