Vepřová krkovice plněná česnekem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1200 g vepřové krkovice v celku/můžeme nahradit vepřovou plecí
1,5 palice česneku
provázek nebo nit na upevnění masa
na marinádu budeme potřebovat
350 ml černého 10% piva
1 lžíci oleje
4 lžíce Worcesteru
2 lžíce čerstvého na jemno nastrouhaného zázvoru
1/2 lžičky mletého pepře
na pečení budeme potřebovat
2 lžíce vepřového sádla
1 lžičku celého kmínu
1 větší cibuli nakrájenou nadrobno
4 větší stroužky česneku nasekaného nadrobno
vodu na podlití
sůl

Postup přípravy receptu

  1. V menším, hlubším hrnci s pokličkou, kde se nám natěsno vejde celý kus masa, umícháme z uvedených surovin marinádu.

  2. Do očištěného a osušeného masa uděláme ostrým nožem hluboké zářezy, které mírně osolíme a do každého zářezu dáme tolik oloupaných stroužků česneku, kolik se jich tam vejde. Maso upevníme pro udržení tvaru nití a naložíme nejlépe přes noc do hrnce s připravenou marinádou.

  3. Po uležení maso z marinády osušíme, osolíme a vložíme do hlubší pánve na cibuli a česnek, který jsme nechali cca 5 minut orestovat na rozehřátém sádle s kmínem.Maso necháme ze všech stran prudce zatáhnout a poté ho přemístíme i s výpekem do pekáčku. Podlijeme zbytkem marinády, přidáme 200 ml horké vody a přiklopíme druhým dílem pekáčku.

  4. Vložíme do předehřáté trouby na střední výkon pečeme přibližně 120 minut. V průběhu pečení maso přeléváme šťávou a podle potřeby malinko podléváme horkou vodou. V závěru pečení odstraníme víko, do výpeku seškrábeme výpečky, které se utvořily po stranách pekáče a maso dopečeme doměkka.

  5. Z masa odstraníme nitě, nařežeme na porce a podáváme například s knedlíkem a se zelím. Také můžeme část upečeného masa odložit stranou a další den krájet na tenké plátky, ke kterým podáváme pečivo namazané ztuhlým vypečeným sádlem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!