Svatební koláčky bez kynutí - podrobný návod, pro ty, kteří se do pečení pustí poprvé

Recepty, Moučníky

Suroviny

350 g hladké mouky (prosáté)
250 g másla
2 žloutky
30 g kvasnic
6 lžic mléka
1 lžíce cukru
špetka soli
citrónová kůra
náplň (tvarohová, maková, ořechová nebo povidlová - tužší povidla)
Ořechová náplň:
vlašské ořechy (strouhané)
med
rum
citrónová kůra
skořice

Postup přípravy receptu

  1. Mouku vsypeme do zadělávací mísy, uděláme důlek, přidáme kvasnice, cukr, pokapeme vlažným mlékem.

  2. Když kvasnice vzejdou, tak přidáme další suroviny (máslo rozehřejeme a zchladíme, případně vylijeme vzniklou vodu) a zpracujeme těsto, které uložíme v chladu (i do ledničky). V první chvíli má tendenci kynout, ale po 60 minutách se zklidní a lze ho vyválet úplně tence - já nechávám těsto v lednici celé 2 hodiny.

  3. Vyválené těsto nakrájíme na čtverečky, poklademe náplní (povidla, tvaroh, mák nebo ořechy), která by měla být tužší, aby se koláčky dobře balily.

  4. Protilehlé cípy spojíme do koláčku.

  5. Dobře pomastíme plech (nebo ho vyložíme papírem) a koláčky na něj naskládáme těsně vedle sebe, mastíme strany i na povrchu (nejlépe olej a máslo).

  6. Dáme upéci do předehřáté trouby dorůžova. Při pečení znovu pomastíme.

  7. Po vyndání z trouby pokropíme rumem a obalíme v cukru nebo hustěji pocukrujeme.

  8. Naskládáme do většího kastrólu, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 2 dny uležet ideálně venku nebo na balkóně, když je vlhké počasí - to pak dáme na kastról raději pokličku.

  9. Z této dávky jsou koláče zhruba na jeden plech. Děláme-li malé, může jich být až 270 kusů. Nezpracované těsto je lepší uchovávat v chladničce, stejně i plech, který postupně doplňujeme dodělanými koláčky. Neměly by kynout před pečením. Koláčky mají charakter cukroví, netvrdnou, ale naopak. Lepší jsou po 2-3 dnech. Vydrží až týden, pokud je dobře uschováme. Ořechová náplň je skvělá a dobře se balí, protože z náplně uděláte malou kuličku. Lze přidat mleté piškoty nebo cukr.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!