Štrúdl (z domácího těsta)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto (na 1 šišku):
- 20 dkg hladké mouky
- 5 dkg změklého tuku (Hera)
- špetka soli
- špetka prášku do pečiva
- 1 vejce
- voda
- a ocet (v poměru 1:1 množství dle potřeby)
- olej
- strouhanka
- Náplň:
- jablka
- cukr
- vanilka
- mletá skořice
- rozinky
- ořechy
Postup Štrúdl (z domácího těsta)
Postup přípravy receptu
-
Do misky dát mouku, peč. prášek, sůl, tuk, vejce a propracovávat těsto, přidat vodu s octem (nepřelít).
Vypracovat hladké nelepivé těsto. Udělat bochánek a těsto přikrýt nahřátým kastrolkem (cca na 5 min.).
Pak těsto rozválet na tenkou placku (těsto se nemusí podsypávat), potřít olejem (ne do krajů), posypat strouhankou, dát jablka, vanilkový cukr, cukr, mletou skořici, příp. rozinky nebo ořechy a zavinout.
Péct na plechu potřeném olejem na 190-200°C cca 45 min. - do zrůžovění.