Šťavnatá cuketová buchta
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 g špaldové mouky
- 150 g celozrnné mouky
- 300 g nastrouhané cukety
- 100 g medu
- 3 vejce
- 100 ml kefíru (mléka)
- 100 ml tuku (kokosový olej, řepkový olej)
- 1 prášek do pečiva
- 1 skořicový cukr
- Na slepení:
- švestková povidla
- kakao
- rum
- Na potření:
- hořká čokoláda
- hustý čokoládový jogurt (Hollandia)
Postup Šťavnatá cuketová buchta
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na těsto smícháme a nalejeme na plech vyložený papírem. Já používám plech klasický nízký, aby byla buchta nízká. Pečeme na 180 stupňů cca 30 minut. Záleží na troubě, tak to raději hlídejte pomocí špejle.
Upečená buchta chládne a my smíchame povidla s rumem a kakaem. Záměrně nepíšu množství, je totiž individuální dle vašich chutí. Jediné, co je nutné - aby byla povidla roztíratelná. Buchtu překrojíme v polovině. Jednu polovinu potřeme povidly a přiklopíme druhou.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a metličkou vmícháme jogurt. Opět množství záleží na vás. Já dávám půl tabulky na jeden jogurt. Čoko polevu nalejeme na buchtu a necháme vychladit. Lépe chutná vychlazená, přimo z lednice.