Šťavnatá sekaná

Recepty, Mleté maso

Suroviny

600 g mletého vepřového masa
150 g pevného špeku nakrájeného na malinké kostičky
150 g na velkých slzách strouhaného sýru pikantnější chuti
1,5 dl tučného mléka
1 dl vody
2 hrsti polohrubé mouky
2 vejce
1 větévka mladého libečku - listy nasekat nadrobno
1 větší hrst rozemnuté majoránky
1 lžíce dochucovadla typu Vegeta, Aromat a pod. místo soli
2 prolisované stroužky česneku
1/2 cibule - nastrouhat na malých slzách
1 špetka pepře
na špičičku nože mleté chilli papričky (ne víc)
1 lžíce sladké mleté červené papriky
------------------------------------------
100 g krájené farmářské, anglické a pod. slaniny na přikrytí
horká voda na podlévání

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience zpracujeme dobře rukama (na hnětač se to lepí a ruce jsou ruce). Necháme trochu odpočinout a propracujeme ještě jednou.

  2. Přendáme do olejem vymazané zapékací misky či pekáče, vytvarujeme šišku, kterou přikryjeme plátky slaniny.

  3. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C, přidáme na 240°C a 8-10 minut pečeme na vysoké teplotě.

  4. Pak přelijeme 3 dl horké vody a dál pečeme na 190°C. Celkem pečeme 1,5 hodiny, občas podlijeme, pak už přeléváme vzniklou šťávou a pokud není třeba, vodou už nepodléváme.

  5. Sekanou jíme se šťouchanými bramborami, smíchanými s na slanině osmaženou cibulkou a sekanou petrželkou, ale také s bramborami omaštěnými máslem, posypanými nasekanou pažitkou, což nemá konkurenci. Také s bramborovým salátem nebo kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!