Šťavnatá sekaná
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 600 g mletého vepřového masa
- 150 g pevného špeku nakrájeného na malinké kostičky
- 150 g na velkých slzách strouhaného sýru pikantnější chuti
- 1,5 dl tučného mléka
- 1 dl vody
- 2 hrsti polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 větévka mladého libečku - listy nasekat nadrobno
- 1 větší hrst rozemnuté majoránky
- 1 lžíce dochucovadla typu Vegeta, Aromat a pod. místo soli
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1/2 cibule - nastrouhat na malých slzách
- 1 špetka pepře
- na špičičku nože mleté chilli papričky (ne víc)
- 1 lžíce sladké mleté červené papriky
- ------------------------------------------
- 100 g krájené farmářské, anglické a pod. slaniny na přikrytí
- horká voda na podlévání
Postup Šťavnatá sekaná
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience zpracujeme dobře rukama (na hnětač se to lepí a ruce jsou ruce). Necháme trochu odpočinout a propracujeme ještě jednou.
Přendáme do olejem vymazané zapékací misky či pekáče, vytvarujeme šišku, kterou přikryjeme plátky slaniny.
Dáme do trouby vyhřáté na 200°C, přidáme na 240°C a 8-10 minut pečeme na vysoké teplotě.
Pak přelijeme 3 dl horké vody a dál pečeme na 190°C. Celkem pečeme 1,5 hodiny, občas podlijeme, pak už přeléváme vzniklou šťávou a pokud není třeba, vodou už nepodléváme.
Sekanou jíme se šťouchanými bramborami, smíchanými s na slanině osmaženou cibulkou a sekanou petrželkou, ale také s bramborami omaštěnými máslem, posypanými nasekanou pažitkou, což nemá konkurenci. Také s bramborovým salátem nebo kaší.