Čokoládové řezy s arašídovým máslem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na řezy:
- 40 g holandského kakaa
- 1,5 ČL instantní kávy
- 1/2 hrnku vroucí vody
- 55 g hořké čokolády (nasekané najemno)
- 55 g másla (rozpuštěného)
- 150 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 500 g krupicového cukru
- 220 g hladké mouky
- 3/4 ČL soli
- Na arašídovou náplň:
- 185 g jemného arašídového másla
- 113 g másla
- špetka soli
- 280 g moučkového cukru
- 2 PL plnotučného mléka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Na polevu:
- 150 g mléčné čokolády (nasekané najemno)
- 85 g jemného arašídového másla
Postup Čokoládové řezy s arašídovým máslem
Postup přípravy receptu
-
čokoládové řezy:
Troubu předehřejeme na 160°C a hluboký plech na pečení velikosti 31x24 cm vyložíme pečícím papírem tak, aby na protilehlých stranách přesahoval.
V míse smícháme kakao, instantní kávu a vodu dohladka. Přidáme hořkou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
Vmícháme máslo a olej.
Přidáme vejce, žloutky, vanilkový extrakt a mícháme, dokud se vše řádně nespojí.
Postupně vmícháme cukr a řádně rozšleháme.
Nakonec gumovou stěrkou vmícháme mouku a sůl a promícháme dohladka.
Těsto vlijeme do připraveného plechu a pečeme cca 30 až 35 minut. Necháme zcela vychladit.
Náplň: v kuchyňském robotu nebo ručním mixerem ušleháme arašídové máslo, máslo a sůl dohladka.
Snížíme rychlost a postupně přidáváme moučkový cukr a mléko, nakonec vanilkový extrakt a šleháme, až bude náplň jemná a řádné ušlehaná. (Pokud bude moc suchá, přidáme více mléka, vždy po 1 PL)
Náplň rozetřeme rovnoměrně na zcela vychlazené čokoládové řezy.
Poleva: v míse vhodné do mikrovlnné trouby rozpustíme arašídové máslo a mléčkou čokoládu. Rozmícháme dohladka.
Směs nalijeme na arašídovou vrstvu a stěrkou rovnoměrně rozetřeme.
Před podáváním necháme vychladit v lednici, alespoň 2 - 3 hodiny.
Před krájením vytáhneme řezy z plechu za pomoci převislého pečicího papíru. Nakrájíme čtverečky.
Skladujeme v lednici ve vzduchotěsné nádobě - cca 5 - 7 dní.