Zahradní potěšení aneb dortík s rybízovým krémem a zahradním ovocem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
20 dkg cukru
10 dkg oleje
4 žloutky
10 dkg vlažné vody
25 dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 vanilka
vejce na sníh
Krém:
1 litr červeného rybízu
250 g másla nebo lepšího tuku na pečení
cukr moučka (podle chuti)
vanilkový cukr
vanilkový pudink
Ovocná vrstva:
1 litr různého zahradního ovoce (já jsem použila maliny, jahody, rybíz červený a černý)
3 sáčky čirého želé (tj. na 750 ml tekutiny)

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Nejdříve cukr olej a žloutky utřeme, zalejeme vlažnou vodou, přidáme mouku, prášek, vanilku a z bílků ušleháme tuhý sníh.

  2. Pečeme na 150 až 180 °C v rozehřáté troubě, čas nevím vždycky to zkouším špejlí.

  3. Krém: rybíz rozvaříme a přes sítko vymačkáme šťávu do jiného hrnce, ten dáme na plotnu a vaříme. Když začne šťáva vřít pomalu vlejeme puding (ten jsme smíchali s vodou) a mícháme dokud nezačne směs houstnout. Necháme vystydnout.

  4. Mezitím nakrájíme rozměklý tuk na plátky vložíme do misky a s moučka cukrem ušleháme máslovou pěnu.

  5. Až šťáva vychladne na pokojovou teplotu po lžících zamixujte do másla. Všechno záleží na vaší chuti, protože množství cukru a šťávy určujete vy, ale krém by měl být trochu trpký, sladko-kyselý. Určitě nenechávejte krém nevýrazný. Krém má sytě růžovou barvu.

  6. Ovocná vrstva:Tak to už je jednoduché poklademe ovoce a zasypeme vanilkovým cukrem. Uvaříme želatinu podle návodu na obalu a zalejeme dortík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!