Špikovaná zvěřina se šípkovou na pivu

Recepty, Jiné maso

Suroviny

cca 700 g jelení kýty vcelku (Já jsem vytáhla nějaký špalík, spíš špičku, ani nevím, z čeho to bylo. Buď z mladého jelena nebo kančího selátka)
1 cibule
špek - pár klínků do masa na špikování a zbytek do výpeku (cca 100 g)
sterilované drobné cibulky
snítka čerstvého tymiánu
8 kuliček jalovce
2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
2 polévkové lžíce šípkové zavařeniny
silný vývar nebo hovězí gelový bujón (popř. demi glace)
200-250 ml černého piva (používám Kozel)
2 polévkové lžíce sádla
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme několika klínky špeku, osolíme a opepříme. Zbytek špeku a cibuli nakrájíme na drobné kostičky.

  2. Rozpálíme sádlo a maso na něm ze všech stran dohněda opečeme. Přisypeme špek s cibulí, orestujeme a vše zalijeme pivem a vývarem. Vhodíme jalovec a tymián. Necháme trochu zredukovat, přimícháme rajčatový protlak. Dusíme doměkka. Kdo chce, může použít papiňák, ušetří si čas.

  3. Když je maso měkké, vyjmeme, uchováme v teple a doděláme omáčku. Vmícháme šípkovou zavařeninu a přidáme cibulky. Prohřejeme a dochutíme. Pokud by se nám zdála omáčka příliš sladká, přilijeme trochu nálevu z cibulek nebo zakápneme octem balsamiko. Nakonec podle potřeby zahustíme utřeným máslem s moukou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!