Špikovaná kuřecí prsa v zeleninové omáčce a máslové noky
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 kuřecí prsa (větší)
- 100 g špeku
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- lžička mleté papriky
- lžička hořčice
- 100 g smetany ke šlehání
- 1 snítka libečku
- 1 snítka tymiánu
- lžíce másla
- sůl
- 5 kuliček nového pepře
- 2 lžíce oleje + lžička limetkové šťávy a tymián
- cca 600 ml vývaru
- Noky:
- 400 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 2 vejce
- cca 200 ml mléka
- lžička prášku do pečiva
- sůl
Postup Špikovaná kuřecí prsa v zeleninové omáčce a máslové noky
Postup přípravy receptu
-
Špek nakrájíme na klínky a dáme do mrazáku. Kuřecí prsa napíchneme špičatým nožem a zmrzlým špekem prošpikujeme. Osolíme a potřeme olejem smíchaným s lžičkou limetkové šťávy a troškou tymiánu. Odložíme asi na dvě hodiny.
Cibuli, mrkev a celer nakrájíme nadrobno. Zbytek špeku nakrájíme a společně s máslem vyškvaříme. Vložíme maso a zprudka opečeme ze všech stran. Vytáhneme ho na talíř a přidáme všechnu zeleninu a koření. Restujeme asi 3- 5 minut.
Přidáme hořčici, papriku a zamícháme. Zalijeme horkým vývarem a vrátíme maso. Ze snítky libečku otrháme listy a stonek společně s tymiánem přidáme k masu.
Dusíme vše do měkka asi 35-40 minut, podle velikosti masa. Měkké maso vytáhneme a udržujeme v teple. Z omáčky vytáhneme koření a bylinky a vše rozmixujeme.
Přivedeme k varu, přilijeme smetanu a dochutíme. Odložené lístky libečku nasekáme nadrobno, vmícháme do omáčky a omáčku odstavíme.
Na noky utřeme změklé máslo s vejci a přisypáváme mouku s práškem a solí. Vše smícháme a přiléváme mléko do polotuhého, měkkého těsta.
Těsto necháme deset minut odpočinout. Mezitím přivedeme k varu osolenou vodu. Z těsta mokrou lžíci vykrajujeme noky (můžeme tvarovat dvěma lžícemi). Vaříme 8-10 minut.