Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na odpalované těsto
175 ml vody
85 g másla (ne Heru, Stellu a pod.)
110 g hladké mouky
špetka soli
3 vejce
(Na polevu)
250 g hořké čokolády (nejlépe 75%)
110 ml horké vody
Na náplň
500 ml smetany ke šlehání (vychlazené)
2 ztužovače šlehačky(nemusí být, pokud použijete 40% šlehačku)
lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti anebo úplně bez cukru)

Postup přípravy receptu

  1. Vodu s máslem uvedeme do varu. Poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli. Mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Vrátíme na dvě minutky zpět na sporák a zase mícháme.

  2. Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce. Vařečkou opět intenzivně mícháme. Až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce. Znovu důkladně vymícháme.

  3. Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení, a buď lžičkou nebo přes cukrářský pytlík, děláme malé bochánky. Mezi jednotlivými bochánky děláme větší mezery. Těsto v troubě naskočí.

  4. Troubu předehřejeme na 200°C (horní + dolní ohřev) a pečeme cca 15-30 minut (znáte trouby) dorůžova. Přísný zákaz otevírat troubu během pečení!!!! Povoleno je pouze nakukování skrze sklo. Po upečení troubu otevřeme a bochánky necháme zcela vychladnou v troubě.

  5. Teď si připravíme polevu: ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu, a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu.

  6. Chladné bochánky rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl. Tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy a zkompletujeme. Namočené čepice dáme do lednice nebo někam, kde je stejně studené klima. Než čepičky, resp. čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku.

  7. Pokud použijete 40% není potřeba přidávat ztužovač. A cukru dejte, kolik chcete, nemusíte vůbec. No a blížíme se do finále: cukrářským pytlíkem nebo lžičkou naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bochánků a přiklopíme čokoládovou čepičkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!