Špalíčky z Pece pod Čerchovem – bramborová pochoutka
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 600 g brambor uvařených ve slupce (oloupaných a vychladlých)
- 250 g hladké mouky + trochu mouky na podsypání
- 1 čajová lžička soli
- Dále:
- 3 polévkové lžíce oleje
- 250 ml mléka (lepší je kombinace ½ 30% smetany a ½ mléka)
- 2 celá vejce
- 1 čajová lžička soli
- 50 g másla
Postup Špalíčky z Pece pod Čerchovem – bramborová pochoutka
Postup přípravy receptu
-
Brambory nastrouháme na jemno. Do mísy k nastrouhaným bramborám postupně přidáváme mouku, kterou jsme předtím promíchali se solí. Vypracujeme vláčné těsto. Na vál nasypeme trochu mouky a z mísy vyklopíme bramborové těsto. Z těsta uděláme šišku asi o průměru 5-8 cm. Z těsta nožem odkrajujeme plátky na prst silné. Z plátků vytvarujeme váleček, ze kterého nožem odkrajujeme 2 cm dlouhé špalíky.
Zapneme troubu a necháme předehřát na 190°C. Do pekáče nalijeme 3 polévkové lžíce oleje a vložíme ho zakrytý do trouby, aby se olej rozehřál. Když se trouba ohřeje na potřebných 190°C, vyndáme pekáč s rozehřátým olejem a špalíčky naskládáme dovnitř. Pekáč zakryjeme, vrátime jej do trouby a pečeme 25 minut. Za tuto dobu minimálně 2x špalíčky obrátíme, aby se opékaly rovnoměrně (Nikdy na obracení nepoužívejte obracečku, vidličku nebo lžíci. Uchopte zakrytý pekáč oběma rukama za ucha a mírným natřásáním se špalíčky obracejí sami.).
Po 25 minutách jsou špalíčky opečené. Můžete ochutnat – rozkrojte špalíček nožem. Těsto se na řezu nelepí a na skus je příjemně hebké.
Tip: Pokud byste chtěli použít špalíčky jako přílohu k masu, zelí nebo do omáček, tak jsou právě hotové. Vyzkoušejte.
Do misky nalijeme mléko a rozklepnutá vejce. Přidáme sůl a vše metličkou rozšleháme. Mléka tam dejte opravdu ¼ litru. Vajíčka musí být vláčná, nikoli smažené kusy. Pekáč vyndáme z trouby a špalíčky zalijeme připravenými rozšlehanými vajíčky s mlékem. Pekáč vrátíme do trouby a špalíčky pečeme dalších 5 minut.
Nyní vezmeme do ruky obracečku a vše v pekáči shrneme na hromádku. Navršené špalíčky poklademe plátky másla, pekáč přikryjeme druhou částí nebo poklicí a necháme 5 minut stát na sporáku.
Podáváme se zeleninou, čerstvou nebo konzervovanou.