Rizoto s uzenými kuřecími špalíčky, zeleninou a omáčkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

6 kusů uzených kuřecích horních stehen
1 mrkev
1 velká cibule
2 jarní cibulky
olivový olej
bílý pepř
sůl
bylinky dle vlastní chuti
½ dl vody
Dále:
jasmínová rýže
1 mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
2 hrsti hrášku
sterilované cuketky, nebo okurky
sůl
bílý pepř
5 lžic smetany (15% Rama)

Postup přípravy receptu

  1. Obě mrkve očistíme, jednu nakrájíme podélně na tenké plátky a druhou na malé kostičky. Stonky řapíkatého celeru zbavíme vláken a nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka a jarní cibulku na špalíčky.

  2. Pekáč vytřeme olivovým olejem, vyskládáme kolečky cibule, plátky mrkve, na to dáme uzená horní stehna, jarní cibulku, osolíme, opepříme, přidáme bylinky, podlijeme vodou a přikryté dáme péct. Prvních 15 minut pečeme na 200 °C, pak teplotu stáhneme na 100 °C a pečeme cca 40 minut, až je vše měkké.

  3. Mezitím dáme vařit rýži dle návodu na obalu a rovněž uvaříme kostičky mrkve s řapíkatým celerem v osolené vodě do měkka.

  4. Upečená stehna vykostíme, nakrájíme na menší kousky a dáme zatím bokem do tepla.

  5. Odstraníme bylinky, přidáme smetanu a vše dobře rozmixujeme ponorným mixérem. Ochutnáme a je-li potřeba, osolíme a opepříme (pepřem nešetříme).

  6. Nakonec vše spojíme: rýži, maso, mrkev, řap. celer, hrášek, cuketky. Ochutnáme a je-li potřeba, ještě osolíme, opepříme.

  7. Servírujeme s omáčkou, zdobené cuketkami a nějakou bylinkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!