Špaldový jablečný štrúdl
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké špaldové mouky
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 120 g změklého másla
- 1 lžička octa
- špetka soli
- 50 g krupicového cukru
- asi 50 ml vody
- Náplň:
- 6 jablek
- 20 g másla
- 6 lžic strouhanky
- 6 lžic cukru
- 4 lžičky skořice
- dle chuti rozinky, ořechy
Postup Špaldový jablečný štrúdl
Postup přípravy receptu
-
Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte hladké, pružné těsto. Nechte chvíli odležet v chladu.
Zatím nahrubo nastrouhejte jablka.
Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm strouhanku s cukrem a skořicí. Pokud budete přidávat ořechy, nasekejte je a také je přidejte na pánev.
Z těsta vyválejte velkou, co nejtenčí placku obdélníkového tvaru.
Těsto rovnoměrně posypte strouhankou a na ni navrstvěte lehce vyždímaná jablka. Pokud přidáváte rozinky, rovnoměrně je rozložte na jablka.
Z levé i pravé strany zahněte těsto směrem dovnitř přes náplň a poté odspoda nahoru zarolujte. Přeneste štrůdl na plech, potřete ho rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 150°C asi 30 min.