Špaldový jablečný štrúdl

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké špaldové mouky
1 vejce + 1 vejce na potření
120 g změklého másla
1 lžička octa
špetka soli
50 g krupicového cukru
asi 50 ml vody
Náplň:
6 jablek
20 g másla
6 lžic strouhanky
6 lžic cukru
4 lžičky skořice
dle chuti rozinky, ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte hladké, pružné těsto. Nechte chvíli odležet v chladu.

  2. Zatím nahrubo nastrouhejte jablka.

  3. Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm strouhanku s cukrem a skořicí. Pokud budete přidávat ořechy, nasekejte je a také je přidejte na pánev.

  4. Z těsta vyválejte velkou, co nejtenčí placku obdélníkového tvaru.

  5. Těsto rovnoměrně posypte strouhankou a na ni navrstvěte lehce vyždímaná jablka. Pokud přidáváte rozinky, rovnoměrně je rozložte na jablka.

  6. Z levé i pravé strany zahněte těsto směrem dovnitř přes náplň a poté odspoda nahoru zarolujte. Přeneste štrůdl na plech, potřete ho rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 150°C asi 30 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!