Cukrovi s tureckym zele

Recepty, Cukroví

Suroviny

1/2 kg hladke mouky
200 g masla (nebo podobneho tuku)
80 ml oleje
1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku zakysane smetany
spetka soli
(spetka koreni mahlab -nemusi byt)
cca 25 ml vody
(hrnek = 200 ml)
turecke zele

Postup přípravy receptu

  1. Sypké suroviny přesejeme, promícháme. Přidáme na plátky nakrájené máslo, olej a zpracujeme na drobenku. Přidáme smetanu, vodu a vytvoříme hladké těsto, které necháme cca 1 hodinu v chladu odpočinout. Všechny suroviny na těsto zpracujeme chlazené.

  2. Z těsta odebereme kousek, vyválíme na slabo a vykrojíme (např. miskou) kolečko o průměru 12 cm. Kolečko nožem rozdělíme na 8 částí.

  3. Turecké želé je hodně měkké, tvárné a provoněné růžovou vodou (esencí). Želé prsty promačkáme, rozdělíme na části a pomocí dlaní zpracujeme na váleček, který budeme balit do těsta.

  4. Na každý kousek těsta položíme kousek želé a stočíme (viz foto). Pečeme při 170°C (horní a dolní ohřev) cca 15 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!