Špaldové kváskové žemle

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 polévková lžíce kvásku
50 g celozrnné špaldové mouky
60 ml vlažné vody
220 g špaldové chlebové mouky
50 g celozrnné špaldové mouky
1 lžička soli
30 ml oleje
130 ml vlažné vody
lněné semínko

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek, vodu a mouku promícháme, misku překryjeme folií a dáme na teplé místo. Necháme zrát přibližně 4 h.

  2. Ke zralému kvásku prosijeme oba druhy mouky, přidáme sůl, olej, vodu a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Mísu opět přikryjeme folií a dáme na noc do lednice. Ráno vyndáme a ještě necháme při pokojové teplotě asi 3 - 4 h. Nebo nedáváme do lednice a necháme kynout asi 4h.

  3. Z těsta odebreme lžící kousky, vyjde to přibližně na 7 kusů. Uděláme malé bochánky, dáme je na plech vyložený pečícím papírem, nakrojíme, nebo použijeme raznici, opět zakryjeme folií a necháme ještě 1,5 hodiny kynout. Pak postříkáme vodou a posypeme lněnými semínky. Dáme péct do trouby vyhřáté na 230 °C, po 5 minutách snížíme teplotu na 200° a dopečeme přibližně 20 min. Během pečení ještě zastříkneme vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!