Špaldové kváskové žemle
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 polévková lžíce kvásku
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 60 ml vlažné vody
- 220 g špaldové chlebové mouky
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička soli
- 30 ml oleje
- 130 ml vlažné vody
- lněné semínko
Postup Špaldové kváskové žemle
Postup přípravy receptu
-
Kvásek, vodu a mouku promícháme, misku překryjeme folií a dáme na teplé místo. Necháme zrát přibližně 4 h.
Ke zralému kvásku prosijeme oba druhy mouky, přidáme sůl, olej, vodu a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Mísu opět přikryjeme folií a dáme na noc do lednice. Ráno vyndáme a ještě necháme při pokojové teplotě asi 3 - 4 h. Nebo nedáváme do lednice a necháme kynout asi 4h.
Z těsta odebreme lžící kousky, vyjde to přibližně na 7 kusů. Uděláme malé bochánky, dáme je na plech vyložený pečícím papírem, nakrojíme, nebo použijeme raznici, opět zakryjeme folií a necháme ještě 1,5 hodiny kynout. Pak postříkáme vodou a posypeme lněnými semínky. Dáme péct do trouby vyhřáté na 230 °C, po 5 minutách snížíme teplotu na 200° a dopečeme přibližně 20 min. Během pečení ještě zastříkneme vodou.