Špaldové spirály
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 3 hrnky špaldové mouky
- 1,5 lžičky soli
- 2 lžičky sušeného droždí
- asi 1 a půl hrnku vlažné vody
- 2 větší cibule
- 1 rovná lžička celého kmínu
- 1 lžíce černých sezamových nebo jiných semínek
- 4 lžíce olivového oleje
Postup Špaldové spirály
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mouku, sůl a droždí, pak přidáme semínka. Přilijeme vodu a krátce zamícháme, aby se suroviny spojily. Těsto poprášíme moukou, misku zakryjeme utěrkou a necháme kynout /doba kynutí závisí na okolní teplotě, pokud spěcháme, můžeme těsto nechat kynout v troubě předehřáté asi na 35 stupňů.
Cibuli jemně nasekáme a dozlatova opečeme na oleji;necháme vychladnout.
Po vykynutí těsto do těsta přidáme smaženou cibuli a rozdělíme na dva díly. Na pomoučené desce prohněteme a vytvoříme dva bochánky ve tvaru šišky. Potom každou šišku trochu zakroutíme, jako bychom ždímali v ruce prádlo. Na plech s pečícím papírem přeložíme hotové pečivo - spirály, které necháme ještě pod utěrkou půl hodiny dokynout.
Předehřejeme troubu na 220 a na dno vložíme kastrolek s vodou. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 stupňů a dopečeme – asi 15 minut. Necháme na mřížce vychladnout.