Snadný a lahodný cheescake s borůvkami podle Lízy
Recepty, MoučníkySuroviny
- podklad:
- 200 g máslových sušenek
- 40 g másla
- náplň:
- 2 vaničky neochucené Lučiny (dohromady 250 g)
- 3 vejce
- 120 g moučkového cukru
- několik kapek citrónové šťávy
- poleva:
- 2 kelímky zakysané smetany
- 2 vanilkové cukry
- přeliv:
- 350 g borůvek (i mražených)
- 100 ml vody
- cukr podle chuti
- citrónová šťáva
- lžička solamylu
Postup Snadný a lahodný cheescake s borůvkami podle Lízy
Postup přípravy receptu
-
Sušenky jemně rozdrtíme v robotu, nebo v mikrotenovém sáčku pomocí válečku na nudle nebo ploché strany paličky na maso. Sušenkové drobky smísíme s máslem - roztopeným na plotýnce, nebo jen povoleným při pokojové teplotě. Směs rovnoměrně natlačíme do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem.
Dáme na chvíli do ledničky zatuhnout.
Dále ušleháme vejce s cukrem do bělavé pěny, přimícháme lučinu, několik kapek citrónové šťávy a špetku soli. Směs navrstvíme na sušenkový základ a vložíme do trouby, předehřáté na 190°C. Pečeme 25 minut a vyjmeme. Teplotu v troubě zvýšíme na 210°C.
Mezitím smícháme zakysané smetany s vanilkovým cukrem a po vyjmutí koláče z trouby je rovnoměrně natřeme na povrch. Vrátíme do trouby na 5 minut.
Necháme vychladnout a uložíme na několik hodin do ledničky - nejlépe přes noc.
Borůvky vložíme do kastrůlku, zahřeme s troškou vody, přisypeme cukr a necháme probublat. V hrníčku si rozpustíme lžičku solamylu v malém množství vody, rozkvedláme a nalijeme k vroucím borůvkám. Povaříme do hustoty omáčky. Ztuhlý studený koláč krájíme na řezy a přeléváme horkými borůvkami.