Slaný věnec
Recepty, Slané pečivoPostup Slaný věnec
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu). Během té doby můžeme dvakrát promísit, těstu to udělá jen dobře.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na dva díly = dva budoucí věnce.
Každý z nich rozdělíme na tři části, z nichž uválíme stejně silné i dlouhé prameny.
Dva prameny stočíme v jeden a spojíme mu konce (pokud je třeba, úplné konečky jim seřízneme, aby lépe přiléhaly k sobě, odřezky upečeme na plechu vedle věnce). Fotopostup je na jedné z fotek u receptu.
Třetím pramenem věnec obtočíme a také mu spojíme konce.
Necháme dobře nakynout, potřeme vejcem, můžeme posypat semínky a dozlatova upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 25-30 min).