Slaný věnec

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g vody
60 g oleje
540-550 g hladké mouky
2 lžičky soli
14 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu). Během té doby můžeme dvakrát promísit, těstu to udělá jen dobře.

  2. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na dva díly = dva budoucí věnce.

  3. Každý z nich rozdělíme na tři části, z nichž uválíme stejně silné i dlouhé prameny.

  4. Dva prameny stočíme v jeden a spojíme mu konce (pokud je třeba, úplné konečky jim seřízneme, aby lépe přiléhaly k sobě, odřezky upečeme na plechu vedle věnce). Fotopostup je na jedné z fotek u receptu.

  5. Třetím pramenem věnec obtočíme a také mu spojíme konce.

  6. Necháme dobře nakynout, potřeme vejcem, můžeme posypat semínky a dozlatova upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 25-30 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!