Vánoční závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g hladké mouky
- 100 g rostliného tuku
- 1 vejce
- 2 lžíce octa
- špetka soli
- 300 g cukru moučky
- 100 ml vody (dle potřeby, postupně přidáváme)
- Náplň:
- 100 g strouhanky
- 900 g jablek
- mletá skořice
- 200 g cukru podle druhu jablek)
- 80 g rozinek
- 80 g nasekaných mandlí nebo ořechů
- Na potření těsta:
- 125 g másla
Postup Vánoční závin
Postup přípravy receptu
-
Všechny přísady smícháme a vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské folie a dáme nejméně na 1 hodinu odpočinout do lednice.
Po odpočinutí těsto rozdělíme na 3 díly. Každý díl na vále nejdříve kapku rozválíme a pak pomocí válečku přeneseme na čistou velkou pomoučněnou utěrku.
Nejprve těsto vyválíme a poté pomocí rukou vytáhneme, aby bylo stejně tenké.
Vyválené těsto potřeme polovinou rozpuštěného másla, posypeme strouhankou, poklademe jablky, posypeme skořicí, rozinkami, ořechy.
Závin srolujeme pomocí utěrky.
Pečeme na 170°C vyhřáté troubě. Po upečení ještě teplý závin potřeme zbylým máslem.