Vánoční závin

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g hladké mouky
100 g rostliného tuku
1 vejce
2 lžíce octa
špetka soli
300 g cukru moučky
100 ml vody (dle potřeby, postupně přidáváme)
Náplň:
100 g strouhanky
900 g jablek
mletá skořice
200 g cukru podle druhu jablek)
80 g rozinek
80 g nasekaných mandlí nebo ořechů
Na potření těsta:
125 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Všechny přísady smícháme a vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské folie a dáme nejméně na 1 hodinu odpočinout do lednice.

  2. Po odpočinutí těsto rozdělíme na 3 díly. Každý díl na vále nejdříve kapku rozválíme a pak pomocí válečku přeneseme na čistou velkou pomoučněnou utěrku.

  3. Nejprve těsto vyválíme a poté pomocí rukou vytáhneme, aby bylo stejně tenké.

  4. Vyválené těsto potřeme polovinou rozpuštěného másla, posypeme strouhankou, poklademe jablky, posypeme skořicí, rozinkami, ořechy.

  5. Závin srolujeme pomocí utěrky.

  6. Pečeme na 170°C vyhřáté troubě. Po upečení ještě teplý závin potřeme zbylým máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!