Vánočka staročeská nebo Velikonoční mazance
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- 240 g másla
- 200 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky
- 1 celé vejce
- 8 dkg droždí (2 kostky)
- 100 g rozinek
- 0,5 l mléka
- 20 g soli
- na špičku nože mletého muškátového oříšku
- na špičku nože rozemletý anýz
- 1 vejce na pomazání
- 10O g mandlí nebo ořechů (nasekaných) na posypání
Postup Vánočka staročeská nebo Velikonoční mazance
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme tradíční kvásek. Vše ostatní dám do mísy (šlehač s metlami na zadělání) a vypracuji těsto.
Nechám kynout 3 hodiny.
Upletu vánočku, nejdříve 4 pruhy, pak 3 pruhy, nakonec 2 pruhy. Složím díly na sebe.
Mezi každým potřu vejcem, aby díly držely na sobě. Ještě pro jistotu zapíchám do vánočky špejle (aby se díly nesvezly dolů)
Nakonec nechám kynout ještě asi půl hodiny, pak potřu vejcem, posypu ořechy.
Peču na 180°C přikryté alobalem asi 40 minut, pak alobal sundám a nechám dopéct.