Vánočka staročeská nebo Velikonoční mazance

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
240 g másla
200 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
4 žloutky
1 celé vejce
8 dkg droždí (2 kostky)
100 g rozinek
0,5 l mléka
20 g soli
na špičku nože mletého muškátového oříšku
na špičku nože rozemletý anýz
1 vejce na pomazání
10O g mandlí nebo ořechů (nasekaných) na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme tradíční kvásek. Vše ostatní dám do mísy (šlehač s metlami na zadělání) a vypracuji těsto.

  2. Nechám kynout 3 hodiny.

  3. Upletu vánočku, nejdříve 4 pruhy, pak 3 pruhy, nakonec 2 pruhy. Složím díly na sebe.

  4. Mezi každým potřu vejcem, aby díly držely na sobě. Ještě pro jistotu zapíchám do vánočky špejle (aby se díly nesvezly dolů)

  5. Nakonec nechám kynout ještě asi půl hodiny, pak potřu vejcem, posypu ořechy.

  6. Peču na 180°C přikryté alobalem asi 40 minut, pak alobal sundám a nechám dopéct.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!