Slaný koláč se slaninou a květákem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 křehké těsto na quiche
- 1 menší květák
- 300 g slaniny
- 100 g ementálu
- 100 g čedaru
- 5 vajec
- 200 ml smetany na šlehání
- 2 polévkové lžíce pažitky
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Postup Slaný koláč se slaninou a květákem
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na malé růžičky. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a cca 5 minut povaříme. Květák by neměl být rozvařený, ale stále pevnější na skus. Vyjmeme, necháme okapat.
Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na suché pánvi, na mírném ohni. Odstavíme a vmícháme květák.
V misce rozmícháme vejce se smetanou, najemno nasekanou pažitkou a hrubě nastrouhanými sýry, dochutíme čerstvě mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
Formu vyložíme těstem, spodek propícháme vidličkou. Navršíme květák se slaninou a přelijeme smetanovou směsí. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Koláč chutná nejlépe ještě teplý.