Škvarkové pečivo podle našich babiček
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g hladké mouky
- sůl
- 0,5 prášku do pečiva
- 250 g mletých škvarků (nejlepší jsou domácí)
- 1 vejce
- 4 lžíce mléka (dle potřeby)
- vejce na potření
- kmín či mák na posypání
Postup Škvarkové pečivo podle našich babiček
Postup přípravy receptu
-
Recept vychází ze Škvarkových placek, které dělávaly ve vesnických chalupách naše babičky poměrně často. Při zabíjačce se škvařilo ve velkém sádlo, ze kterého zbyla spousta škvarků. A ty se daly využít na mnoho způsobů. Jedním z nejoblíbenějších škvarkových pokrmů byly zmiňované placky. Připravovaly se z bramborového těsta i z mouky, ale škvarky se do výchozí hmoty přidávaly zpravidla celé nebo drobně posekané. Dnes toto pečivo obzvlášť oceníte s pivem či vínem, ale vůbec není od věci zakousnout si je i k čaji, dobré husté polévce anebo jen tak se salámem.
JAK NA TO KROK ZA KROKEM: Do misky nasypte mouku, přidejte jemně mleté škvarky, sůl a prášek do pečiva. Následují vejce a dle potřeby mléko (množství odvisí od obsahu sádla ve škvarcích).
Vypracované vláčné těsto nechte asi 30 minut v chladu odležet, poté z něj vypracujte 4 mm silný plát a vhodnou vykrajovačkou z něj vypíchejte požadované tvary (zde čtverečky).
Kousky přeložte na plech s papírem, každý potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem nebo mákem a v dobře vyhřáté troubě je upečte.
Suché a křehké pečivo nechte v chladu pár dní odležet, pěkně zvláční.
NAŠE TIPY: Škvarkové těsto můžete také vtlačit do formiček na pracny (tvar je jen na vás). Pečou se pak stejně dlouho. Formičky také nemusíte vytírat tukem, hotové kousky z nich jdou snadno vyklopit. Příliš vánoční tvary“ pro tento druh pečiva raději vynechejte. Pokud je budete podávat jako přílohu k polévce, potom do základního těsta přidejte spíše méně soli. K vínu či pivu se naopak doporučují slanější