Škvarkové pečivo podle našich babiček

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g hladké mouky
sůl
0,5 prášku do pečiva
250 g mletých škvarků (nejlepší jsou domácí)
1 vejce
4 lžíce mléka (dle potřeby)
vejce na potření
kmín či mák na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Recept vychází ze Škvarkových placek, které dělávaly ve vesnických chalupách naše babičky poměrně často. Při zabíjačce se škvařilo ve velkém sádlo, ze kterého zbyla spousta škvarků. A ty se daly využít na mnoho způsobů. Jedním z nejoblíbenějších škvarkových pokrmů byly zmiňované placky. Připravovaly se z bramborového těsta i z mouky, ale škvarky se do výchozí hmoty přidávaly zpravidla celé nebo drobně posekané. Dnes toto pečivo obzvlášť oceníte s pivem či vínem, ale vůbec není od věci zakousnout si je i k čaji, dobré husté polévce anebo jen tak se salámem.

  2. JAK NA TO KROK ZA KROKEM: Do misky nasypte mouku, přidejte jemně mleté škvarky, sůl a prášek do pečiva. Následují vejce a dle potřeby mléko (množství odvisí od obsahu sádla ve škvarcích).

  3. Vypracované vláčné těsto nechte asi 30 minut v chladu odležet, poté z něj vypracujte 4 mm silný plát a vhodnou vykrajovačkou z něj vypíchejte požadované tvary (zde čtverečky).

  4. Kousky přeložte na plech s papírem, každý potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem nebo mákem a v dobře vyhřáté troubě je upečte.

  5. Suché a křehké pečivo nechte v chladu pár dní odležet, pěkně zvláční.

  6. NAŠE TIPY: Škvarkové těsto můžete také vtlačit do formiček na pracny (tvar je jen na vás). Pečou se pak stejně dlouho. Formičky také nemusíte vytírat tukem, hotové kousky z nich jdou snadno vyklopit. Příliš vánoční tvary“ pro tento druh pečiva raději vynechejte. Pokud je budete podávat jako přílohu k polévce, potom do základního těsta přidejte spíše méně soli. K vínu či pivu se naopak doporučují slanější


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!