Škvarkové placky podle Haliny Pawlowské
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 600 g hladké mouky
- 300 g mletých škvarků
- 2 lžíce ztuhlého vepřového sádla
- 2 žloutky
- 400 g zakysané smetany
- ½ kostky droždí (21 g)
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 1 vejce na potření placek
Postup Škvarkové placky podle Haliny Pawlowské
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, mléka, cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek.
Sádlo i škvarky zahřejeme. Ze všech surovin, včetně kvásku, vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Po vykynutí znovu promícháme a dáme dokynout.
Z těsta vyválíme placku silnou max 0,5-1 cm. Vykrájíme placky (8-10 cm), potřeme našlehaným vejcem, necháme 20 minut kynout a dáme na plechu do vyhřáté trouby (170°C).
Pečeme do růžova (asi 25 min). Výborné jsou teplé i studené, nejlépe s bílou kávou.