Slané kynuté kornoutky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto (slané majonézové):
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- kostka droždí (42 g)
- 1 kávová lžička cukru
- 2 kávové lžičky soli
- 250 ml teplé vody
- 1 malá majolka (90 g)
- Dále:
- tvrdý karton na kornoutky (nebo čtvrtka)
- alobal
- olej na potření alobalových kornoutků
- mléko na potření pečiva
- semínka na posypání pečiva
Postup Slané kynuté kornoutky
Postup přípravy receptu
-
Zaděláme těsto - já používám domácí pekárnu. Necháme vykynout.
Z kartonu nebo čtvrtky si vystřihneme obdélníky, stočíme do kornoutků (já spojila sešívačkou) a obalíme alobalem - viz foto. Kornoutky namastíme olejem.
Vykynuté těsto rozválíme na proužky a každý kornoutek spirálovitě omotáme proužkem těsta (viz fotopostup) a srovnáme na plech. Necháme ještě chvilku nakynout, pak potřeme mlékem a posypeme semínky (já použila lněné), nebo třeba kmínem, ale můžeme nechat jen tak.
Pečeme asi 20 min na 180°C., pak necháme vychladnout.
Vychladlé kornoutky plníme oblíbeným salátem (já použila rajčatový z rajčátek ze zahrádky), pomazánkou nebo jen zeleninou - jak kdo má rád, v podstatě čímkoliv.