Perníčky s pohankovou moukou

Recepty, Cukroví

Suroviny

450 g hladké mouky
(používám špaldovou)
150 g pohankové mouky
200 g moučkového cukru
100 g másla
150 g medu
3 vejce (150 g)
10 g perníkového koření
1 lžička (5 g) jedlé sody

Postup přípravy receptu

  1. Mouky s cukrem prosejeme do velké mísy. Přidáme ostatní suroviny o pokojové teplotě. Vezmeme robota s,,pádlem nebo mixér s hnětacími háky a vypracujeme hladké těsto. Nehněteme příliš dlouho, jinak by se perníčky během pečení nevzhledně vyboulily. Těsto může mírně lepit, ale nebojte se, po odležení se s ním bude pracovat krásně. Zabalíme do potravinové fólie a dáme na 24-48 hodin odležet do lednice.

  2. Těsto vyndáme z lednice, krátce propracujeme a na pomoučené pracovní ploše vyválíme plát vysoký cca 5 mm. Já těsto vždy rozdělím na 3 části. Jednu zpracuji a dvě jsou mezitím zabalené stranou. Na podsypání používám minimální množství mouky, které je nezbytně nutné. Pokud jí bude příliš, zbytečně si zahušťujete těsto a perníčky budou suché a tvrdé. Z vyváleného těsta vykrojíme libovolné tvary, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme při 180°C.

  3. Pečení je u perníčků nejvíce zrádné, jelikož každá trouba peče jinak a také záleží na velikosti tvarů. Vždy byste na jednom plechu měli mít tvary zhruba stejně velké. Jakmile jsou perníčky zlatavé, vyndáme z trouby a hned potřeme rozšlehaným vejcem. Ale není to nutné, obzvlášť pokud budete máčet v rumové polevě nebo čokoládě. Perníčky skladuji v plastových vzduchotěsných dózách. Jsou hned měkké, ale časem mohou tvrdnout, pokud se podaří příliš upéct. Ale nebojte, stačí přidat jablíčko a perníčky změknou.

  4. * Pokud nemáte nebo nechcete použít pohankovou mouku, klidně ji nahraďte obyčejnou hladkou pšeničnou nebo třeba žitnou. * Perníčky o velikosti 7 cm peču zhruba 7-8 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!