Špaldovo-žitné perníčky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 300 g jemné celozrnné špaldové mouky
- 100 g žitné mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 PL perníkového koření
- 1 KL kakaa
- 1 KL jedlé sody
- 4 PL medu
- 60 g másla
- 2 vejce
- Zdobení:
- a) rumová poleva
- 5 PL moučkového cukru
- 5 PL rumu
- b) plněné
- švestková povidla
- rum
- čokoládová poleva
- (PL - polévková lžíce, KL - kávová lžička)
Postup Špaldovo-žitné perníčky
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozpustíme v kastrolku, odstavíme z plotny, přidáme med a umícháme kompaktní hmotu, kterou necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Na vál dáme mouku, prosejeme moučkový cukr, přidáme koření, kakao, jedou sodu, vejce a zchladlou medovou hmotu a vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku nebo potravinové fólie a necháme v lednici 5-10 dní odležet.
Těsto vyndáme cca 15-20 min. před zpracováním z lednice. Vyválíme silnější plát a vykrajujeme vybrané tvary, které ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 170°C, cca 5-6 min. dle velikosti tvarů a zkušenosti s vlastní troubou. Ihned po vydání z trouby potřeme perníčky rozšlehaným vajíčkem. !!! POZOR - perníčky se špaldovou moukou jsou dost náchylné na přepečení a pak už změknou jedině po namočení do čaje:-)
Po vychladnutí přendáme perníčky do uzavíratelné nádoby (kov, plast), přidáme 1/2 jablka a necháme 3-4 týdny odležet. Jablko je třeba každé 3-4 dny vyměnit za nové!
Perníčky s rumovou polevou. Prosátý moučkový cukr a rum utřeme do hladké polevy, kterou pomocí mašlovačky nanáší me na povrch perníčků. Necháme zaschnout a můžeme podávat nebo uložit zpět do krabice.
Plněné perníčky. Švestková povidla (ideálně domácí) smícháme s rumem a slepujeme jimi stejné tvary k sobě a pak je máčíme v čokoládové polevě a zdobíme dle fantazie.