Skvělé mrkvové sušenky s rozinkami a ořechy

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1/3 hrnku sójového mléka nebo mandlového či jiného rostlinného/ořechového mléka
1 lžíce mletého lněného semínka (či 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu)
1/2 hrnku oleje (zkuste použít např. arašídový)
1/3 hrnku hnědého cukru
1/2 hrnku bílého cukru
1 lžička pomerančové kůry (ideálně z chemicky neošetřeného pomeranče)
1,5 lžičky vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
1,75 hrnku polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva či prášku do perníku
1,5 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
špetka soli
1 hrnek najemno nastrouhané dobré mrkve
1/2 hrnku sušeného kokosu (doporučuji bio, má mnohem intenzivnější chuť i aroma)
1/2 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1 hrnek rozinek

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C a dva plechy vyložte pečícím papírem (případně dobře vymažte tukem).

  2. Ve větší míse prsty propracujte pomerančovou kůru a cukry, poté přidejte mléko, lněné semínko, olej a vanilku a prošlehejte metličkou.

  3. Do této směsi prosejte mouku s práškem do pečiva, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem a solí.

  4. Jemně promíchejte, poté přidejte mrkev, kokos, ořechy a rozinky. Těsto by mělo být vlhké a trochu lepkavé.

  5. Na plech klaďte vrchovaté lžíce těsta (popř. použijte menší dávkovač na zmrzlinu, pokud máte), mezi jednotlivými sušenkami nechte nejméně 3 cm místa.

  6. Pečtě 14 - 16 minut, dokud nejsou kraje nazlátlé a sušenky na povrchu pevné.

  7. Po vyndání nechte sušenky 10 minut chladnout na plechu, poté je opatrně přendejte na rošt a nechte plně vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!