Skvělé mrkvové sušenky s rozinkami a ořechy
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1/3 hrnku sójového mléka nebo mandlového či jiného rostlinného/ořechového mléka
- 1 lžíce mletého lněného semínka (či 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu)
- 1/2 hrnku oleje (zkuste použít např. arašídový)
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 1/2 hrnku bílého cukru
- 1 lžička pomerančové kůry (ideálně z chemicky neošetřeného pomeranče)
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
- 1,75 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva či prášku do perníku
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
- 1 hrnek najemno nastrouhané dobré mrkve
- 1/2 hrnku sušeného kokosu (doporučuji bio, má mnohem intenzivnější chuť i aroma)
- 1/2 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrnek rozinek
Postup Skvělé mrkvové sušenky s rozinkami a ořechy
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180°C a dva plechy vyložte pečícím papírem (případně dobře vymažte tukem).
Ve větší míse prsty propracujte pomerančovou kůru a cukry, poté přidejte mléko, lněné semínko, olej a vanilku a prošlehejte metličkou.
Do této směsi prosejte mouku s práškem do pečiva, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem a solí.
Jemně promíchejte, poté přidejte mrkev, kokos, ořechy a rozinky. Těsto by mělo být vlhké a trochu lepkavé.
Na plech klaďte vrchovaté lžíce těsta (popř. použijte menší dávkovač na zmrzlinu, pokud máte), mezi jednotlivými sušenkami nechte nejméně 3 cm místa.
Pečtě 14 - 16 minut, dokud nejsou kraje nazlátlé a sušenky na povrchu pevné.
Po vyndání nechte sušenky 10 minut chladnout na plechu, poté je opatrně přendejte na rošt a nechte plně vychladnout.