Skvělé domácí donuty

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
280 g hladké mouky
40 g cukru
125 g mléka (nejlépe plnotučného)
40 g rozpuštěného másla
špetka soli
1 balíček sušeného droždí (7 g)
špetka muškátového oříšku (není nutné)
Dále:
olej na smažení
zvolená poleva/posýpka/náplň

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme suché suroviny (mouku, droždí, sůl, muškátový oříšek a cukr). Do suché směsi přidáváme postupně mléko, máslo a vajíčko. Vzniklé těsto by mělo být hodně lepkavé.

  2. Nyní budeme těsto hníst. Pokud máte robot, můžete si přípravu usnadnit, já vždy hnětu rukama. V tomto případě ruce i pracovní plochu pomažte olejem. Nepoužívejte žádnou mouku, protože by těsto ztratilo svou jemnost. Hněteme asi 10 minut, dokud se těsto nestane pružné a méně lepí. Až se tak stane, necháme těsto v olejem vymazané míse kynout 1,5 hodiny na teplém místě.

  3. Vykynuté těsto vyválíme na jemně pomoučeném vále na placku asi 1 cm tlustou a z ní vykrajujeme donuty (já použila velký hrnek a víčko od limonády). Ty necháme ještě půl hodiny nakynout.

  4. V hrnci rozehřejeme olej na mírném plameni. Dejte pozor, nesmažíme řízky! Pokud by se donuty smažily na vysokém plameni, kůrka by rychle zhnědla a vnitřek by se vůbec nepropekl. Smažíme asi 2-3 minuty z každé strany pěkně dozlatova, pravidelně otáčíme (asi po každé minutě). Po vychladnutí zdobíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!