Kolouščí kýta na hříbkách a víně
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 2 kg kýty z koloucha (měla jsem s kostí)
- 4 cibule
- 200 g kvalitní slaniny
- dvě hrstě sušených hříbků (mužské, tedy hrsti, jsou větší, tak...:-))))
- 200 ml suchého červeného vína já dala Sangiovese
- 3 vrchovaté lžíce kvalitního másla (měla jsem domácí)
- 2 lžíce olivového oleje
- lžíce koření Divočina bez soli a glutamátů (fy Davídkovo koření)
- 500 ml hovězího vývaru
- 10 kuliček jalovce
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- mořská sůl
Postup Kolouščí kýta na hříbkách a víně
Postup přípravy receptu
-
Maso omyjeme, pečlivě osušíme, potřeme kořením Divočina a osolíme. V brutvanu nebo jiné, vhodné nádobě, rozpálíme máslo s olejem a maso opékáme ze všech stran asi 10 minut.
Poté odložíme do nádoby pomalého hrnce. Ve výpečku si osmažíme slaninu a cibule nakrájené na kostičky. Až je slanina voňavá a křupavá, cibule dozlatova, přihodíme hříbky. Opečeme pěkně pospolu s cibulí a špíčkem.
Asi po pěti minutách přilijeme víno a necháme odpařit alkohol, což je za cca 5 minut, na plný plyn.. nebo elektriku.. nebo tak. Kuličkové koření uvrhneme do útrob čajítka.. víte, co myslím.. to je takové to vajíčko, do kterého dáváme sypké thééé.
Vložíme ho do PH. Když se nám vínko zčásti odpařilo, přilijeme vývar a necháme projít varem. Poté celou tuto směs přelijeme k masu do PH. Táhneme pěkně na st. č. I cca 4 hodiny. Doporučuji dělat den před plánovanou konzumací, studené maso se lépe krájí.
Máme-li masíčko měkké, vyjmeme ho láskyplně z útrob PH a odložíme do chladu. A jdeme na sosík: šťávu z pod masa si přendáme do rendlíku, pořádně pod ním roztopíme a necháme přejít varem. Dochutíme solí, pokud je to zapotřebí. Tyčovým mixérem rozmixuje dohladka. Ideální přílohou jsou bramborové knedlíky nebo gnocchi.