Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Recepty, MoučníkySuroviny
- těsto:
- 250 ml mléka
- 2 žloutky (nebo 1 vejce)
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 600 g hladké mouky
- 40 g čerstvého droždí
- náplň:
- 5-10 lžic cukru krupice
- 1-3 lžičky skořice
- 100 g změklého másla
Postup Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Postup přípravy receptu
-
Do trochy vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme asi 5-10 minut vzejít kvásek.
Pak ho vlijeme do mouky promíchané se solí, přidáme vše ostatní a vypracujeme tužší těsto.
Když zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, rozdělíme ho na 2 poloviny a každý díl rozválíme co nejtenčeji, asi tak na 40 x 30 cm.
Těsto potřeme změklým máslem (ne rozehřátým, moc by teklo) a podle chuti posypeme cukrem se skořicí. Zabalíme ho jako roládu a středem po celé délce rozřízneme.
Pak jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec. Přemístíme na plech a necháme asi 20 minut ještě kynout.
Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 min na 180 °C horkovzduch a pak zmírníme na 150 °C a dopečeme další asi půl hodiny dorůžova. Pokud je dobře vypečený, krásně křupe.