Velikonoční mazanec staročeský
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 180 g másla
- 120 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 4 dkg droždí (1 kostka)
- 50 g rozinek
- 1/4 litru mléka
- 10 g soli
- špetku mletého muškátového oříšku
- špetku rozemletého anýzu
- 1 vejce na pomazání
- 100 g mandlí nebo ořechů
- (nasekaných) na posypání
Postup Velikonoční mazanec staročeský
Postup přípravy receptu
-
Uděláme kvásek, máslo rozpustíme a vše smícháme pomocí robotu.
Necháme kynout asi 2 hodiny.
Uděláme 4 bochánky, potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Přikryjeme pečícím papírem a alobalem, pečící papír proto, aby se nepřichytl alobal na mazance
Pečeme přikryté alobalem asi 35 minut, pak alobal a pečící papír sundáme a necháme péct asi 10 minut.