Ořechový dort podle M. Janků-Sandtnerové
Recepty, DortySuroviny
- 300 g vlašských ořechů
- 50 g dětských piškotů
- 200 g cukru
- 10 vajec
- 100 g čokolády
- 1 KL mleté kávy
- 1 vanilkový cukr (v originále tlučená vanilka)
- špetka soli
Postup Ořechový dort podle M. Janků-Sandtnerové
Postup přípravy receptu
-
Vymažu a vysypu formu. Velké dorty dělám pouze v ráfku“, vespod potaženém papírem a ty nevysypávám.
Nastrouhám na mlýnku dohromady ořechy, piškoty a čokoládu (rozlámaná čokoláda se lépe mele, když ji strouháte společně), k tomu přidám 1 KL MLETÉ zrnkové kávy a špetku soli (v originále není sůl uvedena).
Bílky s troškou cukru vyšlehám dohusta.
Žloutky s cukrem ušlehám do bíla.
Do ušlehaných žloutků zamíchám POSTUPNĚ sypkou směs i část sněhu tak, aby z toho nebyl beton“, nakonec zlehka zbytek sněhu.
Vyklopím do formy a natáhnu k obvodu formy.
Vložím do trouby vyhřáté na 190°C a až těsto vyběhne, snížím teplotu asi na 160°C;nepřikrývám, peču na oko“, záleží na množství těsta. Zkouším špejlí až nelepí.
Poznámka: Janků dort plní zavařeninou. Sandtnerová potahuje čokoládou a zdobí ořechy. Já plním nastavovaným čokoládovým krémem, potahuji netuhnoucí čokoládou a zdobím želé. Od jisté doby sníh šlehám z nahřátých bílků (je to rychlejší postup). Lepivost-nelepivost špejle testuji na rtu, ale nikomu to neříkejte!