Jelení žebra na jalovci pečená
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1,5 kg jeleních žeber
- 2 cibule
- 1 větší mrkve
- 20 kuliček jalovce
- 2 bobkové listy
- 1/2 sáčku koření na roštěnky (Avokádo)
- hrubozrnná sůl
- hladká mouka
- máslo
Postup Jelení žebra na jalovci pečená
Postup přípravy receptu
-
Jelení žebra naporcujeme tak, aby nám vznikly přibližně stejné porce.
V rozpuštěném másle rozmícháme koření a v hmoždíři rozdrcené kuličky jalovce se lžičkou hrubozrnné soli. Vzniklou kořenitou směsí bohatě potřeme naporcovaná jelení žebra a uložíme nejméně na jeden den, ale lépe na dva dny do lednice.
Po uležení si nachystáme pekáč s poklopem (např. římský hrnec) do kterého poklademe porce jeleních žeber. Okolo naskládáme na hrubší kusy nakrájenou mrkev a cibule. Podlijeme vodou a přidáme bobkové listy.
Dáme do trouby a pečeme na střední teplotu tak dlouho, dokud nebude maso odpadávat od kostí. V průběhu pečení alespoň jednou žebra obrátíme a případně lehce podlijeme troškou vody. Jakmile jsou žebra upečena tak slijeme výpek a zeleninu z části propasírujeme do výpeku.
K zahuštění omáčky použijeme trošku hladké mouky rozmíchané v trošce vody a pomalu necháme provařit cca 20 minut za občasného míchání, aby se nám ta dobrota nepřipálila. Omáčka je chuťově velmi silná a opravdu delikátní.
Výbornou přílohou jsou vařené a lehce dodatečně opečené brambory lehce ochucené sušeným tymiánem a mletou paprikou.