Sekaná s jednoduchou náplní
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1,45 kg mleté vepřové plece
- 200 g eidamu
- 100 ml smetany nebo mléka
- 3 lžíce majoránky
- 3 lžíce granulovaného česneku
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého pepře
- 1 drobně nakrájená cibule
- náplň
- 300 g tence nakrájeného salámu
- (použila jsem Horal se sýrem)
- 1/2 čerstvé kapie pro barvu na řezu
- Dále:
- 100 g škvařeného vepřového sádla
- 1 rozšlehaný bílek na potření
- sůl na posypání
- celý kmín na posypání
- plát potravinové fólie 40 cm x 30 cm
- pekáč na pečení 35 d. x 20 š. x 6 v.
Postup Sekaná s jednoduchou náplní
Postup přípravy receptu
-
Eidam nastrouháme na hrubých slzičkách a v hluboké míse důkladně promícháme s mletým masem a všemi ostatními uvedenými surovinami. Masové těsto necháme alespoň hodinu odpočinout.
Poté si předehřejeme troubu na 200°C. Do pekáče dáme 200 ml vody.
Salám rozdělíme na polovinu, papriku nakrájíme na stejně velké špalíčky a ty také rozdělíme na polovinu. Potravinovou fólii položíme na pracovní desku.
Masovou směs opět promícháme, rozdělíme na dvě části a první dáme na fólii. Navlhčenýma rukama těsto rozetřeme do obdélníkového tvaru a poklademe kolečky salámu, tak, aby byly dvě řady a kolečka se mírně překrývala. Salám by měl být rozložený po plátu masové směsi pouze do ¾, aby se sekaná dobře balila.
Na salám položíme špalíčky papriky a pomocí fólie masovou směs dobře zabalíme. Navlhčenýma rukama uhladíme oba konce a uhladíme i konečný podélný spoj sekané.
Masovou šišku přemístíme do pekáče s vodou a stejným způsobem si připravíme i druhou šišku sekané. Nakonec sekané potřeme bílkem, posypeme solí a kmínem, proložíme sádlem nakrájeným na plátky a dáme do trouby.
Teplotu ubereme na 175°C a pečeme přibližně hodinu a čtvrt. Během pečení přeléváme výpekem. Sekaná je vhodná teplá i studená.