Salát z černé rýže s avokádem
Recepty, SalátySuroviny
- 1 hrnek černé rýže
- 1,25 hrnku vody
- 1 zralé avokádo
- 2 masitá rajčata
- 1/2 salátové okurky
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup Salát z černé rýže s avokádem
Postup přípravy receptu
-
Černou rýži propláchneme, zalijeme hrnkem vody a uvaříme pod pokličkou doměkka (asi 30 minut). Použijeme stejné množství vody jako rýže. Mně se osvědčilo rýži na několik hodin nechat namočenou a poté ji v té samé vodě uvařit, doba varu se tím zkrátí na polovinu.
Pozor, rýže při namáčení obarví vodu do fialova. Protože nevím, jestli se z ní vylouhují i nějaké živiny, vařím ji raději v té samé vodě. Z toho důvodu také namáčím jen do 1 a 1/4 násobku vody, abych žádnou nemusela vylévat.
Uvařenou rýži necháme vychladnout. Poté ji smícháme s drobně nakrájenou okurkou, rajčaty a avokádem. Ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Necháme alespoň hodinu uležet v chladu a podáváme.