Salát z černé rýže s avokádem

Recepty, Saláty

Suroviny

1 hrnek černé rýže
1,25 hrnku vody
1 zralé avokádo
2 masitá rajčata
1/2 salátové okurky
citronová šťáva
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Černou rýži propláchneme, zalijeme hrnkem vody a uvaříme pod pokličkou doměkka (asi 30 minut). Použijeme stejné množství vody jako rýže. Mně se osvědčilo rýži na několik hodin nechat namočenou a poté ji v té samé vodě uvařit, doba varu se tím zkrátí na polovinu.

  2. Pozor, rýže při namáčení obarví vodu do fialova. Protože nevím, jestli se z ní vylouhují i nějaké živiny, vařím ji raději v té samé vodě. Z toho důvodu také namáčím jen do 1 a 1/4 násobku vody, abych žádnou nemusela vylévat.

  3. Uvařenou rýži necháme vychladnout. Poté ji smícháme s drobně nakrájenou okurkou, rajčaty a avokádem. Ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Necháme alespoň hodinu uležet v chladu a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!